Als zwemliefhebbers geïnteresseerd zijn in een zwembad met tegenstroomsysteem oriënteren ze zich vaak op internet. Hier kom je talloze bedrijven en termen tegen en word je overspoeld door informatie. Ik vroeg me af of het allemaal wel klopt wat er hierover op internet te lezen is. Krijgen geïnteresseerde zwemmers wel een duidelijk beeld van de verschillende tegenstroomsystemen? Worden de voor- en nadelen van ieder product in kaart gebracht? En kunnen ze de verschillende systemen goed met elkaar vergelijken zodat ze weten welk product voor hen optimaal is?
ZWEMMEN IS GEZOND
Zwemmen is niet alleen voor jonge mensen een super allround sport. Steeds meer50-plussers willen gezond leven en lang fit blijven. Zwemmen is een cardiosport, verbetert je conditie en je hele lichaam komt in beweging, zodat je ook je spieren traint zonder je gewrichten te belasten. Thuis zwemmen in je eigen zwembad is natuurlijk ideaal, maar dan moet je wel in het voor jou beste zwembad zwemmen.
Het is zonde als de zwemmer uiteindelijk zo teleurgesteld is dat er geen of weinig gebruik van het zwembad wordt gemaakt. Daarom begon ik erover na te denken om alle tegenstroomsystemen te ordenen zodat iedere zwemmer de systemen vóór aankoop goed met elkaar kunnen vergelijken, want alleen op deze manier kies en zwem je uiteindelijk in het optimale zwembad met tegenstroomsysteem.
HOE IS HET DOCUMENT OPGEBOUWD?
Wanneer zwemt iemand goed? Welke doelen wil hij of zij met zwemmen behalen? Wat mag een zwemmer van de verschillende tegenstroomtechnieken verwachten? Ik heb op basis van mijn jarenlange ervaring in zwembaden en tegenstromingssystemen en met mijn technische achtergrond objectief de momenteel verkrijgbare stromingssystemen geclassificeerd en een referentiekader vastgelegd. Hierbij is met de terminologieën van de verschillende producenten geen rekening gehouden.
Met deze tegenstroom classificatie hoop ik alle recreatieve alsook professionele zwemmers een duidelijk overzicht te bieden van de op de markt aanwezige tegenstroomsystemen. Want ik Ik zou het ontzettend fijn vinden als uiteindelijk iedere zwemmer in zijn of haar tuin, in hun ideale tegenstroom-zwembad zwemt.
....
EEN GEWELDIGE BELEVENIS
Zwemmen in open water, bijv. in een groot meer, is een geweldige belevenis. Het water verfrist, kalmeert en ontspant. Door het bewegen van je armen en benen wordt er een gevoel van stroming gecreëerd. De zwemmer bepaalt me hoeveel inspanning en welke snelheid er een richting op wordt gezwommen. Het liefst wil iedereen eindeloos zwemmen. Het zwemgevoel in open water –vrij, geen obstakels en relaxed – is de maatstaf voor “echt lekker” zwemmen.
STREVEN NAAR HET ULTIEME GEVOEL VAN OPEN WATER
Het gevoel van zwemmen in open water is niet te evenaren in een openbaarzwembad van 25 of 50 meter. Privé zwembaden hebben een gemiddelde afmeting van 8 m x 4 m. Hierin kan natuurlijk niet “eindeloos” worden gezwommen...Daarom zijn zwembaden met tegenstroomsystemen de ideale oplossing! Bovendien zijn deze compacte zwembaden geschikt voor kleinere tuinen en het energieverbruik is aanzienlijk lager dan bij een groot zwembad.
DEFINITIE ZWEMZONE
In de zwemwereld noemen we het water dat een zwemmer direct omgeeft tijdens het zwemmen, de zwemzone. Ook wel: De lengte en breedte van de zwemmer plus de beweegruimte van de armen en benen. De toegepaste tegenstroomtechnologie bepaalt de afmeting van de zwemzone en dus ook de kwaliteit van de stroming binnen die zone.
DE IDEALE ZWEMZONE
In een ruime zwemzone met een constante, gladde stroming zonder turbulent water zwemt iedereen net zo fijn als in open water. Daarom staat naast de technische aspecten van de stroming het profiel van de zwemzone centraal in deze tegenstroom categorisatie. De belangrijke trefwoorden hierbij zijn:
Aandrijving, stroming, afzuiging & terugstroming.
....
LABELS
Een tegenstroomlabel laat zien hoe de aandrijving, stroming, afzuiging en terugstroming van een zwembad geregeld zijn. Ook omschrijft dit de lengte, breedte en diepte van de zwemzone. Ieder bad met een zwemsysteem heeft zijn eigen specificaties en op basis daarvan is daar een label aangekoppeld. De classificatie staat symbool voor hoe fijn het zwembad + stroming zwemt, hoe de tegenstroom, terugstroom en afzuiging geregeld zijn en natuurlijk ook de invloed die dit heeft op de ligging van de zwemmer in de zwemzone.
A1+ t/m
De verschillende categorieën zijn onderverdeeld in label A1+ t/m E. Hoe hogerhettegenstroomlabel, hoebeterdezwemervaring. Iederecategorieheefteenuniekecombinatievanaandrijfmethodeenterug-entegenstroomsysteem. De verschillen zitten in kleine details die de ervaring binnen in de zwemzone bevorderen of juist benadelen. Kijk dus kritisch naar de kenmerken van iederecategorieenwatditbetekentvoordezwemervaring inhetbad.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Over de gehele doorsnede van het zwembad stroomt water.
De stromingssnelheid is over de hele breedte en diepte gelijken constant.
Al het water word aan de achterkant afgezogen en buiten het bassin volledig rondgepompt. Tegenstroom en terugstroming zijn volledig gescheiden, er zijn dus geen tegendraadse stromingen in het bad. Hierdoor is de tegenstroom glad, vrij van turbulentie en luchtbellen en voelt deze stroom aangenaam aan.
De snelheid van de stroming ondersteunt het tempo van de zwemmer en in de voorkant van het zwembad word water in beweging gebracht door één of meerdere propellers.
ZWEMERVARING A1+
Baden in deze categorie hebben een zachte, evenwichtige, gladde, constante stroming die de hele lengte, breedte en diepte van het zwembad “vult”. De zwemmer wordt volledig gesteund en gedragen door het water en ervaart tijdens het zwemmen geen tegendraadse, zijwaartse of onvoldoende stroming. Ongeacht het sportieve niveau zwemt iedereen in deze categorie precies zoals als in open water.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water in deze zwembaden stroomt over de hele lengte, een gedefinieerde breedte en een gedefinieerde diepte van het zwembad (de zwemzone). De stromingssnelheid in deze zone is gelijk en constant. Het water wordt aan de achterkant afgezogen (vooral aan de bovenste 30 cm van de rand)en volledig rondgepompt via de losse kanalen of zijwanden. Tegenstroom en terugstroming zijn dus volledig van elkaar gescheiden en er zijn dus geen tegendraadse stromingen.
Dit geeft een gladde tegenstroom, vrij van turbulentie en luchtbellen, die aangenaam aanvoelt. De tegenstroom wordt door één of meerdere propellers op lage toeren in beweging gebracht. De snelheid van deze stroming ondersteunt het tempo van de zwemmer en heeft een beperkte diepte waardoor je jezelf perfect kunt afzetten in het (stille) water onder de stroming.
ZWEMERVARING A1
Baden in deze categorie hebben een zachte, evenwichtige, gladde en constante stroming. De breedte en diepte van de stroming zijn ruim voldoende om ontspannen te zwemmen. De zwemmer wordt volledig gesteund en gedragen door het water en ervaart tijdens het zwemmen geen tegendraadse, zijwaartse of onvoldoende stroming. Ongeacht het sportieve niveau zwemt iedereen net als in open water.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water stroomt over de gehele lengte en een vooraf gedefinieerde breedte en diepte van het bad (de zwemzone). De stromingssnelheid is gelijk en constant. Het water wordt in het laagste gedeelte van de achterkant afgezogen en gaat retour via kanalen binnenin het zwembad. Tegenstroom en terugstroming zijn ook hier volledig gescheiden.
De tegenstroming is glad, vrij van turbulentie en luchtbellen en voelt aangenaam. De snelheid ondersteunt het tempo van de zwemmer en
heeft een diepte waardoor de zwemmer zich goed kan afzetten in het (stille) water dat onder de stroming zit.
Het water wordt door één of meerdere propellers op lage toeren in beweging gebracht.
ZWEMERVARING A2
Over de hele lengte van het zwembad stroomt een zachte, evenwichtige, gladde en constante stroming. De breedte en diepte van de stroming zijn ruim bemeten (doorgaans ca. 60+ cm breed en 40 cm diep) om ontspannen te zwemmen. De zwemmer wordt volledig gesteund in de zwemzone en er is geen sprake van tegendraadse, zijwaartse of onvoldoende stroming. In het achterste gedeelte van de pool is er mogelijk onvoldoende steun wanneer de benen van een zwemmer erg laag hangen, maar snelle sportieve zwemmers zullen dit nauwelijks opmerken. Zwemmen in de zwemzone voelt net zoals open water, ongeacht je sportieve niveau.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water stroomt over de hele lengte, een gedefinieerde breedte en een gedefinieerde diepte van het zwembad (de zwemzone). De stromingssnelheid is over de hele zwemzone constant en gelijkmatig verdeeld.
Al het water blijft in het zwembad en buigt af met een retour stroom over de bodem van het zwembad. Tegenstroom en terugstroming zijn niet gescheiden; desondanks is de stroming binnen de zwemzone glad, vrij van turbulentie en luchtbellen voelt deze aangenaam aan.
De snelheid van de stroming steunt het tempo en heeft een beperkte diepte waarin de zwemmer zich kan afzetten in het water onder de stroming. De stroming wordt gecreëerd door een propeller op lage toeren.
ZWEMERVARING B1
Zwembaden in deze categorie hebben over de gehele lengte een zachte, evenwichtige, gladde, constante stroming. De breedte en diepte van de tegenstroom zijn ruim genoeg (ca. 60+ cm breed en 40+ cm diep) om ontspannen te zwemmen. De zwemzone steunt de zwemmer; er is dus geen sprake van tegendraadse, zijwaartse of onvoldoende stroming. Enkel als de benen tijdens het zwemmen laag hangen kan de terugstroming op de bodem voelbaar worden in het bad. Ongeacht het niveau zwemt iedere zwemmer binnen de zwemzone net zo fijn als in open water.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water stroomt over de hele lengte, een gedefinieerde breedte en een gedefinieerde diepte van het zwembad (de zwemzone). De stromingssnelheid is over de hele zwemzone constant en gelijkmatig verdeeld.
Al het water blijft in het zwembad en buigt af met een retour stroom over de bodem van het zwembad. Tegenstroom en terugstroming zijn niet gescheiden; desondanks is de stroming binnen de zwemzone glad, vrij van turbulentie en luchtbellen voelt deze aangenaam aan.
De snelheid van de stroming steunt het tempo en heeft een beperkte diepte waarin de zwemmer zich kan afzetten in het water onder de stroming. De stroming wordt gecreëerd door een propeller op lage toeren.
ZWEMERVARING B2
Zwembaden in deze categorie hebben over de gehele lengte een zachte, evenwichtige, gladde, constante stroming. De breedte en diepte van de tegenstroom zijn ruim genoeg (ca. 60+ cm breed en 40+ cm diep) om ontspannen te zwemmen. De zwemzone steunt de zwemmer; er is dus geen sprake van tegendraadse, zijwaartse of onvoldoende stroming. Enkel als de benen tijdens het zwemmen laag hangen kan de terugstroming op de bodem voelbaar worden in het bad. Ongeacht het niveau zwemt iedere zwemmer binnen de zwemzone net zo fijn als in open water.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water stroomt over de hele lengte, een gedefinieerde breedte en een gedefinieerde diepte van het zwembad (de zwemzone). De stromingssnelheid is binnen de zwemzone nagenoeg gelijken zo constant als mogelijk. Al het water blijft in het zwembad en wordt aan de voorkant afgezogen.
Door de sterke aanzuiging zal het water sneller willen afbuigen richting de inlaat van de wateraanzuiging. Tegenstroom en terugstroming zijn niet gescheiden; desondanks voelt de tegenstroom aan het wateroppervlak nog steeds aan als glad water.
Het water is turbulenter dan bij de hogere categorieën en onderhevig aan draaiing in het water. De diverse waterlagen (stromingen) lopen meer door elkaar heen en worden gegenereerd door een turbine op een hoog toerental.
ZWEMERVARING C1
Over de hele lengte van de pool staat een zachte, redelijk gladde, constante stroming. De breedte en diepte van de stroming zijn ruim voldoende om in te zwemmen. De stroming is duidelijk een stuk turbulenter dan in de categorieën A & B. Wanneer de benen laag hangen tijdens het zwemmen kan de terugstroming op de bodem voelbaar zijn. Vele zwemmers zullen hun zwemtechniek (onbewust) aan moeten passen om de turbulente stroming om deze turbulente stroming te compenseren.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water stroomt over een beperkte lengte, een beperkte breedte en een gedefinieerde diepte van het zwembad(de zwemzone). De stromingssnelheid is over de gehele zwemzone nagenoeg gelijk en zo constant als mogelijk.
Al het water blijft in het zwembad en wordt aan de voorkant afgezogen. Door de sterke aanzuiging buigt het water al snel af richting de inlaat van de wateraanzuiging; dit is ook voorde zwemmer voelbaar.
Tegenstroom en terugstroming zijn niet gescheiden; desondanks voelt de tegenstroom aan het wateroppervlak nog steeds aan als glad water. Het water inde zwemzone is turbulenter dan bij de categorieën A & B en onderhevig aan draaiing in het water. De stroming heeft een beperkte diepte maar die is minder goed voelbaar. Ook lopende verschillende waterlagen (stroming) door elkaar heen. De stroom ontstaat door een turbine op een hoog toerental.
ZWEMERVARING C1
De zwemmer kan binnen de zwemzone best oké zwemmen. De stroming is duidelijk turbulenter dan in de categorieën A& B. Wanneer de benen laag hangen kan de terugstroming op de bodem voelbaar worden. Veel zwemmers zullen hun techniek (onbewust) aanpassen om dit te compenseren. Je kunt dus niet echt meer spreken van fijn, ontspannen zwemmen. Dit is wel leuk voor kinderen om in te spelen!
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water wordt door meerdere jets (sproeiers) het zwembad ingeduwd. Hierdoor ontstaat een stroming die binnen een gedefinieerde breedt een diepte gebruikt kan worden om in te zwemmen. Deze zwemzone is meestal kleiner dan die in de hogere categorieën en minder afgebakend omdat – afhankelijk van het aantal en de configuratie van de jets – naast de centrale stroming diverse andere stromingen in het water ontstaan. Al het water blijft in het zwembad en wordt in de buurt van de jetstreams aangezogen. Hierdoor wordt de stroming naar beneden en naar vorenafgeleid. Er ontstaan stromingen naar alle richtingen, stromingen naar voren of turbulenties. De stromingssnelheid is in relatie tot de snelheid van de zwemmer hoog. Dit houdt de zwemmer tegen; bovendien kan hij zijwaarts worden weggeduwd. De stroming wordt bijv. gecreëerd doormiddel van een centrifugaalpomp of turbine-met-jet.
ZWEMERVARING D1
De stroming van één jetstream is vrij turbulent, onevenwichtig en punctueel. Door meerdere jetstreams naast elkaar te plaatsen creëer je een relatief vlakke, turbulente en onevenwichtige stroming. De hoge stromingssnelheid houdt de zwemmer tegen. Vanwege de afzuiging aan de voorkant ontstaat automatisch ook zijwaartse en tegendraadse stroming, ook binnen de beoogde zwemzone. Vrijwel alle zwemmers zullen hun techniek (onbewust) aanpassen om dit zo goed mogelijk te compenseren. Je kunt dus niet echt meer spreken van fijn, ontspannen zwemmen. Dit is wel leuk voor kinderen om in te spelen!
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Het water wordt door één jet het zwembad ingespoten. Hierdoor ontstaat stroming die binnen een gedefinieerde breedte en gedefinieerde diepte gebruikt kan worden om in te zwemmen. Deze zwemzone is meestal kleiner dan die inde hogere categorieën en minder afgebakend. Al het water blijft in het zwembad en wordt in de buurt van de jetstream aangezogen. Hierdoor wordt de stroming in de zwemzone naar beneden en naar voren geleid. Er ontstaan stromingen naar alle richtingen, stromingen naar voren of turbulenties. Vooral in de buurt van de jet voelt de stroming als een harde waterstraal. De stromingssnelheid is in relatie tot de snelheid van de zwemmer hoog. Dit houdt de zwemmer tegen en kan je zijwaarts wegduwen. De stroming wordt gecreëerd doormiddel van bijv. een centrifugaalpomp of turbine-met-jet
ZWEMERVARING D2
De stroming van één jetstream is vrij turbulent en totaal niet evenwichtig. De hoge stromingssnelheid houdt je lichaam tegen. Vanwege de afzuiging aan de voorkant ontstaat er automatisch ook zijwaartse en tegendraadse stroming, ook binnen de beoogde zwemzone. Vrijwel alle zwemmers zullen hun techniek (onbewust) aanpassen om dit zo goed mogelijk te compenseren.
....
KENMERKEN
TECHNISCHE BESCHRIJVING
Dit systeem maakt geen gebruik van mechanische stroming. Een stromingsprofiel kan dus ook niet gedefinieerd worden. Een zwembad is wel noodzakelijk om deze techniek goed uitte kunnen voeren. Aan het einde van het zwembad wordt een vanglijn vastgemaakt. De zwemmer zwemt niet tegen een stroming in, maar wordt door middel van bijv. een gordel met de vanglijn verbonden en zo tegengehouden.
ZWEMERVARING E
Je hebt geen tegenstroming en zwemt tegen de weerstand van een elastiek. Als de resulterende zwembewegingen geautomatiseerd worden, zal de zwemmer in “normale” omstandigheden hoogstwaarschijnlijk langzamer gaanzwemmen dan normaal gesproken.
....
BELANGRIJK ONDERDEEL VAN JE DAGELIJKSE LEVENSSTIJL
Ik geloof er heilig in dat zwemmen de komende jaren een steeds belangrijker onderdeel gaat worden in de dagelijkse levensstijl van mensen die gezond, fit en vitaal oud willen worden. Een fijn zwembad met bijpassend zwemsysteem en een fijne tegenstroming is daarbij natuurlijk van grote waarde.
EEN UNIEK EN LEUK PROCES
Het aanschaffen van een zwembad met een passend tegenstroomsysteem is een uniek en leuk proces, maar voor velen ook een flinke uitdaging omdat je niet weet waar je moet beginnen. Ik hoop dat de informatie in dit document concrete handvaten geeft in uw zoektocht en helpt bij het vergelijken van de verschillende opties in de markt. Zodat u binnenkort op een ideale manier, in uw droomzwembad kan werken aan een gezonde, sportieve toekomst.