Blog
Welke spieren train je met zwemmen? [per zwemslag]

Welke spieren train je met zwemmen? [per zwemslag]

Ontdek nu welke spieren je allemaal met zwemmen traint. Tipje van de sluier: je traint er je hele lichaam mee! Scroll verder en leer welke spiergroepen je per zwemslag aanspreekt. Bekijk het artikel en kom kracht aan met behulp van zwemmen.

Key takeaways
Inhoudsopgave

Welke spieren train je tijdens het zwemmen?

Met zwemmen train je de volgende spieren: 

  • Armspieren (triceps + biceps)
  • Schouders
  • Borstspieren
  • Beenspieren
  • Core (buik)
  • Rug

Voor een succesvolle training heb je structuur nodig. We geven je graag toegang tot ons gratis zwemschema:

Download nu ons trainingsschema en bouw je kracht op.

Deze spieren train je per zwemslag

We geven je graag per zwemslag een duidelijk overzicht van de spieren die je ermee aanspreekt.

Zwemslag Primaire Spieren Secundaire Spieren
Schoolslag Borstspieren, Beenspieren Bovenrug, Biceps, Core
Vlinderslag Schouders, Rug Borst, Biceps, Triceps, Beenspieren
Borstcrawl Armspieren, Rugspieren Borst, Buik, Benen
Rugslag Schouderspieren, Rugspieren Buikspieren, Benen, Kuiten

Welke spieren train je met de schoolslag?

Met de schoolslag spreek je vooral de borstspieren en beenspieren aan. Daarnaast gebruik je ook je boven rug, biceps en je core. bij deze zwemslag.

Welke spiergroepen train je met de vlinderslag?

Tijdens de vlinderslag spreek je voornamelijk je schouders en rug aan. Naast deze twee spiergroepen gebruik je ook borst, biceps, triceps en beenspieren.

Man die de borstcrawl doet, in een zwembad van Swimm.

Welke spieren spreek je aan bij de borstcrawl?

Tijdens de borstcrawl focus je je op de armspieren en op je rugspieren. Ook worden de borst, buik en benen gebruikt tijdens deze slag.

Welke spieren train je met de rugslag?

Met de rugslag train je vooral de schouderspieren en de rugspieren. Daarnaast gebruik je ook je buikspieren, benen en kuiten bij deze zwemslag.

Wil je de bovenstaande spiergroepen effectief trainen? Dan adviseren we je om een zwemschema te gebruiken:

Download ons zwemschema en bouw je spiermassa consistent op.

Hoe en met welke zwemslagen train je bepaalde spieren?

Wil je specifiek op bepaalde spiergroepen focussen? Ontdek hieronder hoe je dit in het zwembad doet.

Armspieren: zo train je ze

De meest bekende zwemslag voor het trainen van je armspieren is de borstcrawl. Bij deze zwemslag maak je krachtige bewegingen met je armen, waarbij je je biceps, triceps en schouderspieren aanspant. Daarnaast kun je ook de vlinderslag gebruiken om je armspieren te trainen. Deze zwemslag vereist veel kracht en coördinatie, en is vooral gericht op het versterken van je schouderspieren.

Beste zwemslagen voor het trainen van je armen: borstcrawl en vlinderslag.

Schouders: zo versterk je ze

Zwemmen is een effectieve training voor de schouders, vooral tijdens de borstcrawl en de vlinderslag. Bij deze slagen worden de deltoïden intensief aangesproken, aangezien de armen voortdurend worden opgetild en door het water worden getrokken.

De schouderbladen moeten ook actief bewegen, wat bijdraagt aan de stabiliteit en kracht van de schouders. Deze dynamische bewegingen helpen niet alleen bij het opbouwen van spierkracht, maar verbeteren ook de flexibiliteit en mobiliteit van de schouders, wat essentieel is voor een goede zwemtechniek.

Beste zwemslagen voor het trainen van je schouders: borstcrawl en vlinderslag.

Borstspieren: zo krijg je krachtige borstspieren

Naast het trainen van je armspieren, kun je ook je borstspieren versterken door te zwemmen. De borstcrawl is een uitstekende zwemslag om je borstspieren te trainen. Bij deze zwemslag maak je een krachtige beweging met je armen, waarbij je je borstspieren aanspant. Daarnaast kun je ook de schoolslag gebruiken om je borstspieren te trainen. Bij deze zwemslag maak je een brede beweging met je armen, waarbij je je borstspieren aanspant.

De borstcrawl en Schoolslag zijn de beste zwemslagen voor het trainen van de borstspieren.

Beenspieren: focus je op deze zwemslagen

De meest effectieve zwemslag voor het trainen van je beenspieren is de schoolslag. Bij deze zwemslag maak je een krachtige beweging met je benen, waarbij je je quadriceps, hamstrings en bilspieren aanspant. Daarnaast kun je ook de vlinderslag gebruiken om je beenspieren te trainen. Bij deze zwemslag maak je een krachtige beweging met je benen, waarbij je je quadriceps en bilspieren aanspant.

De schoolslag en rugslag zijn de beste zwemslagen voor het trainen van de benen.

Core (buik)

Zwemmen is een uitstekende manier om de core te trainen, vooral tijdens de borstcrawl en rugslag. De combinatie van arm- en beenbewegingen vereist een sterke stabilisatie van de buik- en onderrugspieren om een gestroomlijnde positie in het water te behouden.

Tijdens het zwemmen werken de core-spieren samen om balans en kracht te bieden, wat essentieel is voor een effectieve zwemtechniek. Deze constante activatie van de core helpt niet alleen bij het verbeteren van je zwemvaardigheid, maar draagt ook bij aan een betere houding en vermindert het risico op blessures.

Naar onze mening zijn de borstcrawl en rugslag  de beste zwemslagen voor het trainen van de core.

Rug

Vooral de rugslag en borstcrawl zijn effectief bij het trainen van je rug. Tijdens de rugslag worden de schouderbladen naar elkaar toe getrokken, wat de bovenrug versterkt.

De armbewegingen en romprotatie activeren de brede rugspieren (latissimus dorsi) intensief. Deze dynamische bewegingen bevorderen zowel de spierkracht als de stabiliteit van de wervelkolom, wat bijdraagt aan een betere houding.

De rugslag en borstcrawl zijn de beste zwemslagen voor het trainen van de rugspieren.

De voordelen van zwemmen voor spieropbouw

Zwemmen is een uitstekende manier om spieren op te bouwen, omdat het een full-body workout is. Tijdens het zwemmen worden bijna alle spieren in je lichaam gebruikt, waardoor je een algehele spieropbouw kunt bereiken. Bovendien is zwemmen een vorm van weerstandstraining, omdat je tegen het water moet werken om vooruit te komen. Dit zorgt voor een constante weerstand op je spieren, wat resulteert in spiergroei en krachttoename.

Hierom is zwemmen geschikt voor het opbouwen van spieren:

  • Je traint er je hele lichaam mee
  • Zwemmen is een vorm van weerstandtraining
  • Je bouwt er spieren mee op, met weinig kans op blessures.

Thuis in je eigen tuin aan je spieren werken? Het kan in een zwembad van Swimm: 

Meer over het ideale zwembad voor gezondheidszwemmers

Zwemmen versus bodybuilding

Het is belangrijk om op te merken dat zwemmen en bodybuilding twee verschillende benaderingen zijn als het gaat om spieropbouw. Bodybuilding richt zich voornamelijk op het vergroten van de spiermassa door middel van zware gewichten en gecontroleerde bewegingen. Zwemmen daarentegen is een vorm van cardiovasculaire training die gericht is op het versterken en vormgeven van de spieren zonder de nadruk te leggen op het vergroten van de spiermassa. Het is een meer functionele en dynamische manier van trainen, die je helpt om een mooi gevormd lichaam te krijgen.

Ontdek hier hoe je met zwemmen je conditie naar het volgende niveau tilt.

Het voorkomen van blessures tijdens het zwemmen

Een van de grote voordelen van zwemmen is dat het een lage impact sport is, wat betekent dat de kans op blessures minimaal is. In tegenstelling tot andere vormen van lichaamsbeweging, zoals hardlopen of gewichtheffen, belast zwemmen je gewrichten niet op dezelfde manier. Het water biedt een natuurlijke weerstand en ondersteuning, waardoor je spieren worden versterkt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over overbelasting of blessures.

Veilig aan je fitheid en kracht werken? Je doet het in een tegenstroom zwembad van Swimm:

Meer over het ideale zwembad voor sporters

Het krijgen van een mooi gevormd zwemmers-lichaam

Naast het opbouwen van spieren, kan zwemmen je ook helpen om een mooi gevormd zwemmerslichaam te krijgen. Omdat zwemmen een full-body workout is, worden alle spieren in je lichaam getraind en versterkt. Dit resulteert in een algehele verbetering van je lichaamsvorm en spiertonus. Bovendien helpt zwemmen ook bij het verbranden van calorieën en het verminderen van lichaamsvet, waardoor je een slanker en strakker lichaam krijgt.

We adviseren je om minimaal drie keer per week te zwemmen voor kracht opbouw. Dit omdat je dan alle spieren drie maal in een week gebruikt. Dit is goed voor spiergroei/hypotrofie.

We hebben trouwens iets leuks voor je! Altijd al benieuwd geweest hoeveel baantjes je ongeveer per uur/half uur zwemt? Bereken het nu met onze baantjes trek calculator!

Conclusie

Zwemmen is een geweldige manier om spieren op te bouwen en je lichaam te trainen. Met verschillende zwemslagen kun je specifieke spiergroepen targeten, zoals je armspieren, borstspieren en beenspieren. Het is belangrijk om te onthouden dat zwemmen een andere benadering is dan bodybuilding, maar het biedt een effectieve en gezonde manier om aan spieropbouw te werken. Bovendien is zwemmen een lage impact sport, waardoor de kans op blessures minimaal is. Dus waar wacht je nog op? Duik het water in en werk aan een prachtig mooi gevormd lichaam met zwemmen!

Mark Smits

Eigenaar
Swimm

De droom van Mark anno 2013: Een klein zwembad bouwen waarin je onbeperkt en prettig zwemt! Het eerste model testte hij in zijn eigen achtertuin in Schijndel. In hartje winter groef hij een gat, zwembadfolie erin, systeem installeren en testen maar. Vroeger waren er enkel Jetstream-systemen op de markt. Volgens Mark kon en MOEST er een betere zwemervaring te creëren zijn! Anno 2025 liggen er meer dan 200 Swimms bij mensen in de tuin. Van Oostenrijk tot aan Texel...

Vraag nu je inspiratie-brochure aan

En ontdek:
> Waarom mensen het een life-extending investering noemen.
> Hoe onze Intelligent Pools tot 81% zuiniger zijn
> Wat andere mensen van onze baden vinden...

Door je in te schrijven ga je akoord met onze privacyverklaring.
Bedankt voor je aanmelding!
Naar je brochure
Oeps! Iets ging er mis... Probeer je het nog een keer?