Afmeting zwembad: hoe kies je de ideale grootte van je bad?
Sta je op het punt om een zwembad aan te schaffen? Maar weet je niet wat de ideale afmeting voor je toekomstige zwembad is?
Erg begrijpelijk, want het is geen eenvoudige keuze. Iedere tuin is anders en iedereen heeft andere eisen. De perfecte zwembadafmeting bestaat niet.
Dit artikel helpt je om je wensen en behoeftes in kaart te brengen én (de voor jou) ideale grootte van je zwembad te bepalen.
Wat is de ideale afmeting voor mijn zwembad?
Voor ambitieuze zwemmers is de gouden standaard natuurlijk een olympisch zwembad. Volgens de internationale zwembond moet zo’n zwembad 50 m lang, 25 m breed en minimaal 2 m diep zijn. Helaas heeft niet iedereen een tuin van 50 bij 25...
De meesten van ons hebben leren zwemmen in een wedstrijdbad. Die zijn 25 m lang en vaak 21 m breed, meestal met een vlak gedeelte rond 1 m diep, oplopend naar rond de 4 m diep. Voldoende voor de meeste niet-olympische wedstrijden, dus zeker ook voor zwemmers die lekker willen trainen. Maar ook dit type bad past hoogstwaarschijnlijk niet in je achtertuin.
Behalve deze twee soorten zwembaden bestaat er geen officiële standaard. Voorgemonteerde prefab zwembaden zijn vaak rechthoekig en 8 m, 10 m of 12 m lang, maar dat is uiteindelijk een keuze van de fabrikant om productiekosten te besparen.
Met voldoende budget heb je vrije keuze qua afmeting en vorm van je bad. Je kan het zo gek niet bedenken.
De ideale afmeting is dus een vraag van je persoonlijke situatie,je wensen en je behoeftes. Hoe beter je deze in kaart brengt, des te perfecter gaat jouw plaatje worden. Dit artikel gaat je hierbij helpen.
Ideale zwembadafmeting bepalen? Stel jezelf deze 5 vragen
Je eigen zwembad begint dus met een grondige inventarisatie: Wat is mijn basis?
Wat wil ik? Wat wil ik niet?
Beantwoord de volgende vragen en kies zwembad afmeting die bij jouw wensen past.
Vraag 1. Hoeveel ruimte heb ik in mijn tuin?
Dit klinkt heel simpel, maar wordt toch vaak onderschat. We gaan later nog bekijken hoeveel (zwem)oppervlakte je nodig hebt.
Hoe groot is je tuin? En hoeveel vierkante meters ben je bereid in te leveren voor je zwembad?
Hou ook toekomstige behoeftes in gedachten, bijv. een glijbaan voor je kinderen of een carport. Bovendien moeten installaties zoals een zwembad een bepaalde afstand tot de perceelsgrens bewaren (in Nederland is het minimum meestal 1 m).
Ga dus na of je zonder vergunning een zwembad in je tuin mag bouwen.
Vraag 2. Wil ik baantjes trekken in mijn zwembad?
Niet iedereen die een zwembad aanschaft, wil daarin voor een medaille trainen. In een pool van bijv. 4 m x 8 m kan je heerlijk plonzen, aquarobics doen of lekker chillen.
Als je toch vooral sportief bezig wilt zijn, heb je twee opties: een “standaard” zwembad of een zwembad met tegenstroom.
Als je sportief zwemt, wil je lekker baantjes kunnen trekken met zo min mogelijk onderbrekingen (zoals moeten keren). Een zwemkanaal houdt rekening met die behoeftes. Zwemkanalen voor privégebruik zijn meestal 12 m – 25 m lang en circa 2 m breed. Heb jij een tuin van minimaal 12 meter lang?
Als je enigszins geoefend bent in de technieken van het keren, glijd je daarmee 2 m (of langer) door het water. De rest van de lengte leg je dan met 3 – 4 slagen af, daarna moet je alweer keren. Dit is niet fijn zwemmen en hoe beter je techniek des te groter het probleem.
Het alternatief is een zwembad met tegenstroom. Je zwemt in zo’n bad tegen een waterstroom in, simpel gezegd zwem je zonder dat je vooruit komt. Technisch geavanceerde tegenstroom-systemen hebben een volledig regelbare stroming en passen zich zo het niveau van de zwemmer aan.
De stroming is bovendien zo breed dat je hele lichaam wordt omstroomd en ondersteund.
De zwemervaring is dan net als in open water: zwemmen in je eigen tempo, zonder te hoeven keren.
Omdat je “op de plek” zwemt, kan je qua afmeting uiterst compact blijven (een plunge pool is hier zelfs al geschikt voor).
De Intelligent Pools van Swimm hebben een zwemoppervlakte van slechts 4 m x 2,25 m. Een perfect zwembad voor de gezondheidszwemmer!
Vraag 3. Wie gaat het zwembad gebruiken?
Houd rekening met de wensen en behoeftes van iedereen die het zwembad regelmatig gaat gebruiken. Een sportieve zwemmer heeft niet veel aan een bad onder 12 m lang (tenzij er een tegenstroomsysteem in zit!).
Kan je je sportieveling trakteren op een eigen zwemkanaal? Geweldig! Maar als je ook kleine kinderen hebt, vinden die zo’n “zwem-sloot” niet erg aantrekkelijk om erin te plonzen. Ook chillen in het water is gezelliger als je lekker in een groepje samen kunt staan.
Inventariseer de verschillende voorkeuren en zoek het beste compromis voor jouw gezin.
Vraag 4. Welke afmeting zwembad staat mooi in mijn tuin?
Dit gaat verder in op het thema uit vraag 1. Je hebt inmiddels een beter beeld van jouw wensen en behoeftes. Het oog wil natuurlijk ook wat. Een zwembad moet dus niet alleen in maar ook bij je tuin passen.
Een groter zwemoppervlak biedt meestal meer mogelijkheden, maar een XL zwembad dat net in je
XS tuin past, ziet er echt niet uit. Optisch wordt je tuin dan “opgegeten”, een prettige sfeer is nauwelijks nog te creëren.
Wil je zowel in de pool als naast de pool kunnen relaxen, heb je baat bij compacte afmetingen. Dan kan je je zwembad echt bewust een plek in je leven geven zonder dat het alles gaat domineren.
Je kan de omgeving van je zwembad naar wens afwerken en houdt nog ruimte over voor andere outdoor-activiteiten.
Als de afmeting van je zwembad in goede verhouding staat met de grootte van je tuin oogt je aanwinst meestal ook meer luxe. Je tuin heeft een structuur waarvan je zwembad een onderdeel is.
Als je zwembad er niet alleen luxe uitziet maar je er ook nog 'ns geweldig in zwemt, heb je echt de hoofdprijs. Die combinatie vind je trouwens in onze Swimm Intelligent Pools (hint, hint…).
Vraag 5. Hoeveel mag mijn zwembad kosten?
Hoe compacter je zwembad, hoe minder geld je moet investeren (tenzij je qua vorm heel gekke ideeën hebt zoals in de foto boven). Hoe groter je zwembad, hoe hoger bepaalde kosten normaliter zijn:
- Hogere materiaalkosten = hogere prijs voor het zwembad, de afwerking (tegels, houten deck, enz.) en de accessoires (bijv. de zwembad-afdekking)
- Bij een (deels) ondergronds zwembad heb je een grotere bouwput nodig, soms ook grotere machines, meer manpower, dus hogere loonkosten
- Hoe meer water in je pool zit, hoe duurder het is om je pool (bij) te vullen
- Hoe meer water in je pool zit, hoe meer water je moet filteren, chloreren, etc.
- Hoe meer water in je pool zit, hoe groter of krachtiger moeten de pompen en de verwarming zijn
- Grotere installaties verbruiken meestal meer energie
- Besteed je het (grote) onderhoud uit, kost het meer (-> werkuren)
Best een aantal posten waarmee je moet calculeren. Gebruik onze artikelen over de kosten, het onderhoud en het winterklaar maken om centrale aspecten gedetailleerder te bekijken.
Goedkoop is vaak duurkoop. Hoogwaardige producten gaan meestal langer mee en zijn energie-efficiënter.
Swimm Intelligent Pools zijn ook op dit gebied perfect. Een compact zwemoppervlak en een waterdiepte van 1,25 m of 1,35 m vereenvoudigen de graafwerkzaamheden, technisch geavanceerde installaties zijn energie-efficiënt, de installatiekosten zijn laag vergeleken met “standaard” zwembaden en ook het onderhoud is in no time gedaan. Meer tijd (en meer geld) voor andere leuke dingen dus!
De ideale afmeting van je zwembad gevonden?
Hét perfecte zwembad voor alle zwemmers bestaat in de realiteit niet. Wel is het mogelijk om de perfecte pool voor jou te vinden. Je budget, de grootte van je tuin en je persoonlijke wensen bepalen welke afmeting in jouw geval optimaal is. Over het algemeen zou een “perfect” zwembad aan de volgende eisen moeten voldoen:
- Compacte afmetingen (less is more)
- Perfecte locatie om te relaxen (in en naast de pool)
- Zwemmen als in open water (geen gedoe met keren)
- Een ongeëvenaarde zwemervaring voor ieder niveau zwemmer (your pool,
your rules) - Hoogwaardige materialen en systemen (minder gedoe, meer plezier)
- Lage installatiekosten (meer geld voor andere leuke dingen)
- Zo min mogelijk energie- en onderhoudskosten (nóg meer geld voor andere leuke dingen)
Weet jij welke zwembaden al deze voordelen (en nog veel meer) bieden?
De Intelligent Pools van Swimm natuurlijk. Zij passen in (bijna) iedere tuin, werken uiterst kostenefficiënt – en tot nu toe raakte er nog niemand in uitgezwommen. Zelfs een olympisch kampioen zoals Maarten van der Weijden niet.
Interesse in een zwembad met tegenstroom?
Ontdek de wereld van Swimm. Bekijk onze website of maak vrijblijvend een afspraak om te komen proefzwemmen.