Wat kost een zwembad per jaar? [alle kosten op een rij]
Heb je al een zwembad of wil je een zwembad aanschaffen?
In beide gevallen is het fijn om te weten wat een zwembad je per jaar kost.
In dit artikel behandelen we alle jaarlijkse kosten van een zwembad en geven we je enkele tips hoe je bespaart op deze kosten.
In dit artikel noemen we een zwembad met een waterinhoud van 72.000 liter ‘standaard’. Dit bad is 12 m lang, 4 m breed, 1,5 m diep en heeft geen tegenstroom.
Hoeveel kost een zwembad per jaar?
Een zwembad kost je minimaal 1100 euro per jaar, maar dit bedrag kan eenvoudig oplopen tot zo'n 2000 euro.
De minimale kosten die je per jaar aan je zwembad maakt zijn onder te verdelen in:
- Verwarmingskosten = 460 euro
- Energiekosten zwembadpomp = 200 euro
- Onderhoudskosten = 450 euro
- Het bijvullen van je bad = 30 euro
De bovenstaande bedragen zijn gebaseerd op gemiddelden. Houd er rekening mee dat met name de verwarmingskosten een stuk hoger kunnen uitvallen. Vooral bij een groot zwembad!
De verwarmingskosten hangen uiteraard ook af van de manier waarop je energie op werkt. Wek je energie op voor je zwembad via zonnecollectoren? Dan zal de rekening lager uitvallen.
Hieronder gaan we dieper in op de verschillende type kosten en leer je hoe je kunt besparen op je jaarlijkse kosten.
Wat bepaalt de jaarlijkse kosten van een zwembad?
Belangrijkste factoren die je de jaarlijkse kosten van een zwembad bepalen:
- Het type zwembad
- De afmetingen van je zwembad
- De omgevingstemperatuur (in de zomer betaal je fors minder)
- De kwaliteit van de isolatie van je zwembad.
Het type zwembad wat je hebt (of wilt aanschaffen) bepaalt in grote mate de rekening die je per jaar betaalt. Een opblaasbadje zal je hooguit een paar tientjes kosten en een plunge pool is ook relatief goedkoop. Bij een standaard groot zwembad komen hele andere kosten kijken.
De afmeting van het zwembad bepaalt hoeveel water er in je bad moet en daarmee de kosten die je hiervoor maakt. Een groot zwembad kost logischerwijs meer om te verwarmen, want hoe meer water er in gaat hoe meer water er is om te verwarmen.
Daarnaast is de omgevingstemperatuur een belangrijkste kostenbepaler. Logischerwijs betaal je in de winter meer om je bad op te warmen dan in de zomer.
Ook is de kwaliteit van je isolatie erg belangrijk. Er gaat namelijk veel warmte verloren wanneer je dit niet op orde hebt!
Welke type kosten maak je voor je zwembad? (ieder jaar weer)
De kosten die je per jaar maakt zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Nu ben je vast benieuwd naar welke en hoeveel kosten je per jaar maakt om te kunnen genieten van je zwembad.
We gaan bij onderstaande schattingen uit van de kosten voor een standaard, en daarmee groot, zwembad.
Hieronder staan de drie type kosten die je ieder jaar maakt:
1. De jaarlijkse energiekosten
De energiekosten zijn in tweeën op te splitsen. Je hebt namelijk verwarmingskosten, maar ook je zwembadpomp verbruikt energie.
Volgens onderzoek kost het verwarmen van een zwembad je gemiddeld 460 euro per jaar. Bij deze berekening is rekening gehouden met een gemiddeld gebruik van 1000 kWh bij een prijs van 0,46 euro per kWh.
Heb je een zwembad zonder afdekking/isolatie en wil je het hele jaar door in water van 29 graden zwemmen? Dan zal je rekening flink hoger uitvallen dan het gemiddelde bedrag van 460 euro per jaar!
De verwarmingskosten zijn veruit de grootste kostenpost van je zwembad. Hoe hoog deze kosten precies uitvallen hangt af van de volgende zaken:
- De buitentemperatuur
- Hoe warm je je zwembad wilt hebben
- De stijging van de energieprijzen (een hottopic op dit moment!)
- Hoeveel maanden per jaar je je zwembad verwarmt.
De andere energiekosten neemt de zwembadpomp voor zijn rekening. Deze pomp zorgt voor de circulatie van het water en voor de filtratie.
Deze pomp gebruikt natuurlijk stroom, deze stroom is helaas niet gratis. Gelukkig krijg je er voor een prijskaartje van zo’n 200 euro wel goed gefilterd en gecirculeerd water voor terug.
2. Jaarlijkse onderhoudskosten
Helaas zijn de energiekosten niet de enige kosten die je moet maken. Fris en helder water is ook van belang voor een fijne zwemervaring. Om dit te bereiken moet je je zwembad goed onderhouden.
De gemiddelde onderhoudskosten van een groot zwembad zijn zo’n 450 euro. Deze kosten bestaan vooral uit de onderhoudsproducten. Denk aan chloor en middelen om de Ph waarde te perfectioneren.
3. De kosten voor het bijvullen van je zwembad
De hoogte van de bijvulkosten hangen af van de waterinhoud van je bad en hoe vaak je bijvult en/of vervangt. Maar aan hoe hoge kosten moet je ongeveer denken voor een standaard zwembad?
Leg alvast een euro of 30 opzij. Dit is namelijk het bedrag dat je kwijt bent om je zwembad af en toe bij te vullen. Maar hoe snel moet je bijvullen? Dit hangt af van de snelheid waarmee het water verdampt.
Dit ligt grotendeels aan tijd van het jaar. In de zomer zal het water sneller verdampen dan in de winter.
Hoe kun je besparen op je jaarlijkse kosten van je bad?
Al met al ben je aardig wat geld kwijt. Gelukkig heb je de kosten voor een groot gedeelte in eigen hand. Hieronder een drietal energiebesparende tips:
1. Ga voor een klein zwembad
Dit is de beste tip die je kunt krijgen. Een klein zwembad bespaart je de meeste kosten. Dit komt vooral doordat een klein zwembad minder water bevat (minder water = minder opwarmkosten). Dit maakt een klein bad automatisch een stuk duurzamer.
Je bespaart in totaal tot wel 4500 euro per jaar aan verwarmingskosten wanneer je kiest voor een klein zwembad in plaats van een groot zwembad.
Benieuwd wat trotste eigenaren vinden van de zwembaden van Swimm? Ontdek het in onderstaande video:
2. Zorg voor goede isolatie
Het grootste deel van de warmte verlies je aan de bovenkant van je zwembad (de warmte stijgt op). Zorg er dus voor dat je een goede afdekking hebt! Alleen een lamellendek kan al vele euro’s schelen.
Wil je je zwembad écht goed isoleren aan de bovenkant? Dan is een wintercover de way to go. Met dit type afdekking is je zwembad helemaal winterklaar.
Helaas kunnen deze covers niet op grote zwembaden geplaatst worden. Dit komt doordat het oppervlak te groot is.
Bij een klein zwembad is een wintercover wel mogelijk. Door deze cover bespaar je enkele honderden euro’s per jaar aan energiekosten!
3. Kies duurzame pompen
Ga voor een duurzame circulatiepomp. Hiermee bespaar je veel stroomkosten. Deze pomp staat namelijk uren per dag aan. Zonde om dan niet te gaan voor de meest duurzame optie.
Een frequentiegeregelde circulatiepomp is een voorbeeld van zo’n duurzame pomp. Deze pomp bespaart je tot wel 65% aan stroom.
4. Gebruik de zon!
Met zonnecollectoren voor je zwembad bespaar je flink op je energierekening. Plaats dit type zonnepaneel rondom je zwembad en laat de zon het werk doen. De plaatsing van deze zonnecollectoren is eenvoudig en je hebt er weinig onderhoud aan.
Interesse in een zwembad met lage jaarlijkse kosten?
Bij Swimm verkopen we zwembaden met tegenstroom. Deze zwembaden zijn relatief klein (zoals je al kon lezen scheelt dit je een hoop kosten). Het kleinste zwembad uit het assortiment is slechts 2,25 bij 4 meter!
Ondanks deze afmetingen kun je in dit type zwembad geweldig zwemmen. We durven zelfs wel te zeggen dat je beter kunt zwemmen in een tegenstroom zwembad dan in een groot zwembad.