Techniek
Leestijd:
4
Minuten

De voor- en nadelen van een zwemkanaal!

Denk je erover na om een zwemkanaal aan te schaffen? Lees in deze blog alles over de voor- en nadelen van dit type zwembad.
Geschreven door
Mark Smits
Gepubliceerd op
February 5, 2024

Denk je aan het aanschaffen van een zwemkanaal of zwemstraat? Maar weet je nog niet goed of dit type zwembad bij je past? Gebruik deze blog en kom tot een weloverwogen keuze. In dit artikel leer je wat een zwemkanaal is, wat de afmetingen zijn en ontdek je de voor- en nadelen van dit zwembad!

Wat is een zwemkanaal?

Een zwemkanaal is een langwerpig zwembad (vandaar de naam "zwemkanaal") geschikt om baantjes in te trekken. Dit zwembad is vooral geliefd bij de sportieve zwemmer.

Een zwemkanaal wordt ook wel eens een zwemstraat genoemd. Allebei toepasselijke namen als je naar de vorm van dit zwembad kijkt. De geringe breedte bespaart, voor de sportieve zwemmer, nutteloze ruimte. Een zwemkanaal is daarmee efficiënt ingericht.

Zwemkanaal afmetingen

Een zwemkanaal is minimaal 10 meter lang. Vanaf dit soort lengtes wordt het trekken van baantjes mogelijk. Een zwemkanaal is standaard zo’n 4 meter breed. Hierdoor kun je er prima met 2 personen tegelijkertijd in zwemmen. Perfect om mensen uit te dagen voor een 1-tegen-1 duel! 

Een zwemkanaal is wel een stuk minder groot dan een standaard zwembad. Vooral wanneer je naar de totale oppervlakte kijkt. Een zwemkanaal is wel een stuk groter dan zogenaamde plunge pools.

Welke afmeting zwembad het beste bij je past, is voor iedereen verschillend. Dé perfecte afmeting bestaat niet. 

Waarom een zwemkanaal?

De meeste mensen schaffen een zwemkanaal aan om lekker baantjes in te trekken. Sportief zwemmen is namelijk lastig in standaard zwembaden van minder dan 10 meter lang. Je bent dan in minder dan 4 slagen al aan de overkant. Met een zwemkanaal is dit probleem verleden tijd.

Een zwembad hoeft niet per se minimaal 10 meter in lengte te zijn om sportief in te zwemmen. Tegenwoordig zijn er ook kleine zwembaden (4 × 2,25) waar je sportief in zwemt. Hierover lees je in het laatste kopje van deze blog meer.

De voordelen van een zwemkanaal

Lijkt zo’n zwemkanaal je interessant? Dan lees je vast graag wat de voordelen zijn van dit type zwembad:

Voordeel 1: Je kunt er sportief in zwemmen

Dit eerste voordeel is de hoofdreden om een zwemstraat aan te schaffen. Doordat dit zwembad tot wel 25 meter lang is, is het perfect om jezelf op sportief gebied in uit te dagen. In een standaard zwembad is baantjes trekken niet geschikt.

Voordeel 2: Unieke look

Een zwemkanaal geeft je tuin een unieke look. Het design van een zwemkanaal is erg strak. Kies je voor een zwemkanaal dan val je op tussen al die mensen met een standaard zwembad.

Voordeel 3: Duurzamer dan een standaard zwembad

Hoe kleiner de afmetingen van je bad, hoe duurzamer. Een klein zwembad bevat logischerwijs minder water. Hierdoor kost het opwarmen minder energie en, niet geheel onbelangrijk, het kost jou minder geld.

De nadelen van een zwemkanaal

Je weet nu wat de grootste voordelen van een zwemkanaal zijn. Maar een zwemkanaal is niet voor iedereen geschikt. Daarom zoomen we nu in op enkele nadelen van dit type zwembad. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Nadeel 1: Een zwemkanaal past vaak niet in de tuin

De afmeting van een zwemkanaal is zowel een voor- als een nadeel. Een zwemkanaal is minimaal 10 meter tot maximaal 30 meter lang. De breedte is vaak zo’n 4 meter. Toch wel flinke afmetingen.

Dit is natuurlijk prima voor wanneer je een grote en vooral lange tuin hebt.
Heb je onvoldoende ruimte in je tuin voor het plaatsen van een zwemkanaal? Lees dan het laatste kopje van dit artikel voor het kleine en sportieve alternatief.

Nadeel 2: Een zwemkanaal is niet geschikt voor kinderen om in te spelen

Als je een zwembad in  je tuin opstelt, wil je natuurlijk dat je hele gezin ervan geniet. Een zwemkanaal is perfect voor sportief zwemmen, maar vooral voor kleine kinderen biedt zo'n "sloot" maar weinig plezier. Maken ze er toch eens gebruik van is het risico groter dat ze blessures oplopen door tegen de rand te springen of te stoten.

De prijs van een zwemkanaal

Een zwemkanaal kost je minimaal 35.000 euro om aan te leggen.

Een flinke aanschafprijs, maar je bespaart wel op de energiekosten vergeleken met een standaard zwembad. Deze besparing telt in de loop der jaren flink op. De prijs van dit zwembad is afhankelijk van de grootte en vele andere factoren.

Een zwemkanaal aanleggen

Wil je geld besparen? Dan kun je ervoor kiezen om je zwemstraat zelf aan te leggen. Je kunt je ook laten adviseren of laten bijstaan door een professionele partij. Zoals altijd zal de kwaliteit van de uitvoering variëren van het ene bedrijf tot het andere. Daarom raden we je aan om altijd de markt goed te bestuderen voordat je een beslissing neemt en je goed te verdiepen in funderingen. 

Tenzij je echt een atypische tuin hebt, zal een zwembadbouwer slechts zelden zeggen dat je project onmogelijk is. Soms gaat het moeilijker, maar in 99% van de gevallen is er altijd een oplossing voor het probleem. Vrees je een beetje voor je tuin? Dat is normaal. Afhankelijk van welk zwembad je wenst, moeten er aanpassingen worden gedaan, maar dat zijn details waar je vooraf rekening mee houdt. Dus je komt nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Past een zwemkanaal niet in jouw tuin? Er is een alternatief!

Is een zwembad van 10 meter lang en zo’n 4 meter breed te groot voor jouw tuin? Niet getreurd, je droom om sportief te zwemmen in je achtertuin is niet ten einde gekomen.

Het aanleggen van een klein zwembad is je oplossing voor dit ruimtegebrek. Dit compacte tegenstroom zwembad combineert compacte afmetingen met het sportieve zwemaspect van een zwemkanaal. Een win-winsituatie voor mensen met een kleinere tuin.

Door de evenwichtige tegenstroom doet de zwemervaring niet onder voor het zwemmen in een zwemkanaal.

Dé Tegenstroom Zwembaden

De Swimm Intelligent Pool is een compact, energiezuinig en onderhoudsarm thuiszwembad voorzien van geavanceerde watercirculatie en slimme software, waarmee u het hele jaar door in luxe kunt werken aan uw gezondheid.

Lees Ook

Interviews, tips en artikelen
Leestijd:
4
Min.

De Voordelen van Dagelijkse Beweging

In deze blog duiken we dieper in de voordelen van dagelijkse beweging en hoe je het eenvoudig en plezierig kunt maken. Het past perfect bij een levensstijl waarin gezondheid, balans en luxe centraal staan. klik en lees veel meer over dit onderwerp!
Lees de blog
Swimm
Leestijd:
6
Min.

Zwemmen met Kampioenen: Ontdek de Elite Alliantie bij Swimm

Bij Swimm vieren we niet alleen onze samenwerking met Sharon van Rouwendaal en Robin van Galen, maar ook met een indrukwekkend ensemble van gerenommeerde olympische kampioenen, waaronder Ranomi Kromowidjojo, Maarten van der Weijden en Ferry Weertman. Deze vereniging met enkele van 's werelds meest geprezen sportsterren onderstreept niet alleen de superioriteit van onze zwembaden, maar belicht ook hoe deze infrastructuur voldoet aan de veeleisende trainingsbehoeften van topzwemmers op wereldniveau.
Lees de blog
Intelligent Pool
Leestijd:
4
Min.

Inbouw Zwembad: Transformeer uw achtertuin tot luxe oase

Heeft u altijd al gedroomd van een zwembad in uw achtertuin? Een plek waar u kunt ontspannen, afkoelen op warme zomerdagen en genieten van de luxe van uw eigen privézwembad? Met een inbouwzwembad kunt u deze droom werkelijkheid laten worden. In deze blog gaan we dieper in op het inbouwen van een zwembad, de verschillende soorten inbouwzwembaden, de kosten, de benodigde vergunningen en nog veel meer. Lees verder en ontdek hoe u uw achtertuin kunt transformeren tot een luxe oase met een inbouwzwembad.
Lees de blog
© 2024 Swimm International B.V.  Alle rechten voorbehouden

Vraag nu
je
inspiratie-brochure aan.

Ontdek nu:

> Waarom mensen het een life-extending investering noemen.

> Hoe je
tot wel 91% op je energierekening bespaart.

>
Hoeveel een Intelligent Pool kost.

> Dat onze baden
niet alleen voor topsporters zijn.

Zet je eerste stap naar een
gezond(er) leven!

Wat is je e-mailadres?

Bedankt! We sturen de brochure zo snel mogelijk op.
Oeps, daar ging iets fout. Probeer het opnieuw of neem contact met ons op.