Hoe maak ik mijn zwembad winterklaar? [6 simpele stappen]
Wat moet je met je buiten zwembad doen nu de winter er aan komt? Wat heb je ervoor nodig en hoe lang mag je het winterklaar maken van je zwembad nog uitstellen?
Lees de blog en kom erachter hoe je je zwembad winterklaar maakt. Veel leesplezier!
Waar gaan we het over hebben?
- Waarom je zwembad winterklaar maken?
- Wanneer je zwembad winterklaar maken?
- Algemene tips rond winterklaar maken
- Hoe maak je je (standaard) zwembad winterklaar? (duur, accessoires, kosten)
- Hoe maak je een Swimm Intelligent Pool winterklaar? (duur, accessoires, kosten)
Waarom je zwembad winterklaar maken?
Als je je buitenzwembad in de koude maanden niet kan of wil gebruiken, moet je hem winterklaar maken want daarmee voorkom je:
- Vorstschade aan je zwembad
- Schade aan je zwembad door vervuiling die in de leidingen terechtkomt
- Hoge energiekosten
Een zwembad niet op tijd winterklaar maken gaat ten koste van de levensduur en / of vergt flinke extra kosten voor reparatie. Zonde van het geld want je zwembad winterklaar maken is echt geen kunst.
Stiekem wil je eigenlijk alleen maar plezier in je zwembad hebben. Het liefst zou je het hele jaar door willen zwemmen. Spoiler: in het 2e gedeelte van deze blog vertellen we jou over een mogelijkheid om die wens uit te laten komen...
Wanneer je zwembad winterklaar maken?
Wij bevelen je aan je zwembad winterklaar te maken zodra de watertemperatuur onder 14°C zakt. Of wanneer de verwarming te veel energie verbruikt om het water op een aangenaam niveau boven 14°C te brengen.
Natuurlijk mag je je zwembad ook al eerder winterklaar maken, als je de temperatuur van je zwembad te laag vindt om in te zwemmen. Dan vergeet je alleen wel om gebruik te maken van de vele voordelen van koud water zwemmen!
Stappen om je zwembad winterklaar te maken
Zo maak je je zwembad winterklaar:
- Maak je zwembad schoon
- Zorg voor een goede waterbalans
- Voorkom schade aan het bassin
- Maak je installaties winterklaar
- Zorg voor een goede zwembadafdekking
- Start je zwembad weer op.
Hieronder leggen we de stappen verder aan je uit en geven we je per stap een tijdsindicatie.
Stap 1. Maak je zwembad schoon (2 uur)
Haal alles uit de pool wat je veilig kunt verwijderen, bijv. waterspeelgoed, losse trappen, metalen trappen of rails die niet van RVS zijn (--> roestgevaar). Verwijder met een schepnet alles wat op of in het water drijft: bladeren, snoeisel, plastic, enz.
Reinig de skimmer en de filter van de circulatiepomp. Zie in onderstaand filmpje hoe je je skimmer leegt:
Doe vervolgens een backwash om je zandfilter te reinigen.
Pak je poolzuiger en reinig de bodem van je zwembad. Hoe minder vervuiling aan de bodem zit, hoe kleiner het risico dat je in het voorjaar algen in je zwembad aantreft, dus wees extra grondig.
Stap 2. Zorg voor een goede waterbalans (5 min. - 2 uur)
Check de waterwaardes. Minimaal zijn dit bij een zwembad de carbonaat hardheid, de chloorwaarde en de pH-waarde. Als je je swimmingpool met bron- of zoutwater vult, moet je mogelijk nog andere waardes controleren.
In grote hoeveelheden water, zoals het water in je zwembad, zijn er continu veranderingen gaande – er verdampt water, de temperatuur verandert, er komt stof in terecht, enz. Dit heeft invloed op de
pH-waarde en andere eigenschappen van het water, veranderingen die de poolsystemen zouden
kunnen beschadigen.
Afwijkingen in de pH- en chloorwaardes bieden bovendien algen een kans om te groeien. Omdat je nu het water gedurende enkele maanden niet meer gaat controleren, moet het water voor de "winterslaap” in optimale staat zijn – vrij van vervuiling en chemisch gezien in optimale staat.
Raadpleeg de handleiding van je poolsystemen welke waardes de fabrikant voor het winterklaar maken aanbeveelt. Teststrips zijn in tuincentra of online verkrijgbaar; hoe je ze gebruikt zie je hier. Als je zwembad een volautomatisch waterbereidingssysteem heeft, levert dit apparaat mogelijk sommige waardes automatisch aan.
Wintervloeistof
Zogenoemde wintervloeistof bevat stoffen die het water in je swimming pool de winter door helpen, met name extra anti-alg-middel. Dit kan een goed hulpmiddel zijn. Check wel eerst of al je installaties goed tegen dit middel kunnen.
Als je in deze stap wintervloeistof, chloor of andere middelen aan je water toevoegt, laat dan de circulatiepomp daarna nog enkele uren lopen. De middelen hebben tijd en stroming nodig om zich
goed te verspreiden.
Stap 3. Voorkom schade aan het bassin (20 min.)
Tijdens de koude maanden dien je je zwembad te beschermen tegen vorstschade. Als je het water in je swimmingpool niet op constant 12°C of meer wilt verwarmen, moet je wel andere maatregelen nemen. Ten eerste verlaag je het waterpeil tot rond 10 cm onder de skimmer.
Tip: Tijdens een backwash “verliest” een zwembad een bepaalde hoeveelheid water. Kijk of het waterpeil na de laatste backwash (tip 1) al voldoende gezakt is.
Laat het water niet helemaal uit het zwembad want dan zou de ondergrond de bodem en / of de wanden van je zwembad naar binnen kunnen drukken en dus beschadigen.
Het gewicht van het water voorkomt dit.
IJsdruk zou het zwembad kunnen beschadigen. Dit voorkom je met winterdrijvers (ook: overwinteringsvlotters). Deze ijsbrekers worden op het water geplaatst. Ze zijn verkrijgbaar in tuincentra en natuurlijk online.
Stap 4. Maak je installaties winterklaar (15 min.)
Laat de skimmer en alle waterleidingen van de pool leeglopen.
Dit voorkomt vorstschade aan de onderdelen.
Maak ook de warmtepomp, circulatiepomp en de filters winterklaar. Koppel ze af of zet ze op winterstand. Raadpleeg de handleidingen voor de aanbevolen verzorging in de winter.
Dicht de inspuiters in het zwembad af met rubberen winterstoppers. Zo voorkom je dat regen, sneeuw of vuil via deze openingen in de installaties terechtkomt. De skimmer krijgt een speciale winterstopper die (regen)water uit de skimmer laat: dit soort winterstopper heet gizzmo.
Zorg er wel voor dat alle onderdelen vrij van water zijn om schimmel te voorkomen. Als je andere verbindingen onderbreekt, zou je ook daar winterstoppers voor kunnen gebruiken.
Stap 5. Zorg voor een goede zwembadafdekking (5 min.)
Een zwembadafdekking is geschikt als wintercover als ze goed isoleert, het zwemwater (nagenoeg) afdicht om vervuiling te voorkomen én geen licht doorlaat. Hoe meer licht het water raakt, hoe sneller er algen in groeien.
*Stap 6. Start weer op (3+ uur)
Je doet het pas na de koude maanden, maar bij een standaard zwembad mag je niet vergeten dat je in het voorjaar je systemen weer moet opstarten.
In het voorjaar doe je in principe de stappen 1 & 2. Ook al gebruik je wintervloeistof, houd er rekening mee dat je je zwembad opnieuw schoon moet maken en ook algen moet verwijderen.
Najaar en voorjaar bij elkaar opgeteld heb je dus minimaal twee middagen nodig om je zwembad winterklaar te maken en weer uit de "winterslaap” te halen.
Algemene tips rond het winterklaar maken van je zwembad
Tip 1. Gebruik een wintercover
Ieder zwembad, en zeker een outdoor swimming pool, heeft jaarrond baat bij een fatsoenlijke afdekking. Een poolcover vermindert verdamping, helpt het zwemwater schoon te houden en bespaart je energiekosten.
Klik op de volgende link en bepaal welke zwembadafdekking het beste bij jou past.
In de koude maanden krijgt een buitenzwembad ook met bladeren, takken en onstuimig weer te maken.
Bij harde wind verdampt bovendien meer water.
Als water niet in beweging blijft, groeien er algen in, ook in de winter. Zonlicht bevordert de algengroei. Bovendien mag het water in het zwembad en in de leidingen niet bevriezen om schade aan de installatie
te voorkomen.
Hoe meer je wintercover je zwembad in deze opzichten beschermt, hoe beter.
Tip 2. Ga voor een klein zwembad
Een klein (en daarmee duurzaam) zwembad winterklaar maken is een stuk eenvoudiger dan het winterklaar maken van een groot zwembad. Vandaar onze tweede tip: ga voor een klein zwembad.
Het winterklaar maken van een van onze Swimm Intelligent Pools gaat heel anders (en sneller) dan bij een "standaard” zwembad.
Navolgend gaan we eerst het standaardprogramma winterklaar maken bekijken en daarna de wintercare voor een Swimm Intelligent Pool.
Bij de standaardzwembaden gaan we uit van een wateroppervlak van 6 m x 3 m en een waterdiepte van 1,5 m. Dit is trouwens héél klein voor een standaard zwembad.
Wat heb je nodig om je zwembad klaar te maken voor de winter?
Om dit stappenplan goed te kunnen uitvoeren, heb je enkele poolaccessoires nodig. Je minimale uitrusting bestaat uit:
- Schepnet (handmatig verwijderen van vuil)
- Poolzuiger
- Teststrips (minimum: carbonaat hardheid, chloor, pH)
- Chloortabletten en / of chloorgranulaat (handmatige chloorregulatie)
- Rubberen stoppers voor inspuiters en skimmer (en andere verbindingen)
- Overwinteringsvlotters (ook genoemd: winterdrijvers, ijsbrekers)
- Wintercover
- Indien gewenst: wintervloeistof
Het goede nieuws is dat je circa de helft van deze spullen al in huis hebt voor het reguliere onderhoud van je zwembad.
Wat kost het om je (standaard) zwembad winterklaar te maken?
De kosten van het winterklaar maken hangen af van een aantal factoren. Ten eerste kan je het zelf doen of de klus uitbesteden.
Als je zelf je zwembad winterklaar maakt, dan heb je zoals net gezien de meeste spullen daarvoor al in huis. De kosten van de accessoires die je specifiek voor de winter nodig hebt zijn vooral afhankelijk van de grootte van het zwembad. Hoe meer water er in je zwembad zit, hoe meer wintervloeistof je nodig hebt.
Materialen om je zwembad helemaal klaar te maken voor de koudere maanden
Hieronder een aantal producten die je helpen je zwembad klaar te maken voor de winter.
1. Winterstopper
Een winterstopper kost gemiddeld rond de 5 €. Hoeveel stoppers je nodig hebt, hangt af van hoeveel inspuiters je hebt en hoeveel andere leidingen je moet beschermen.
2. Winterdrijver
Een winterdrijver kost rond de 7 €. Winterdrijvers worden doorgaans diagonaal in je zwembad geplaatst en zijn meestal +/- 50 cm lang. Bij een swimming pool van 6 m x 3 m heb je dus min. 12 stuks nodig.
3. Wintercover
De afmetingen van het zwemoppervlak bepalen de keuze van je poolafdekking(en). Hoe kleiner dit oppervlak hoe meer keuze heb je gewoonlijk. Een wintercover (wij noemen hem Swimm cover) voor een van onze Health of Advanced modellen (zwemoppervlak 4 m x 2,25 m) kost bijv. 2.200 € incl. BTW. Hoe dit cover eruit ziet, zie je op de foto hierboven
Laat je iemand anders je zwembad winterklaar maken, brengt hij/zij meerdere uren werktijd, reiskosten en materiaal in rekening. Reken maar met enkele honderd euro's.
Hoe maak je een Swimm Intelligent Pool winterklaar?
Met een zwemoppervlak van 4 m x 2,25 m en een waterdiepte van 1,25 m of 1,35 m zijn Swimm Intelligent Pools in vergelijking met het gemiddelde standaard zwembad echt héél compact
– wat zeker niet ten koste gaat van de fun, sport & wellness factor.
Een Intelligent Pool werkt uiterst energiezuinig en vergt in vergelijking met "normale” pools héél weinig tijd en energie voor het onderhoud. Aangezien de relatief lage energiekosten heb je met een pool van Swimm 2 opties wat betreft het thema van deze blog:
1. Je kan jaarrond zwemmen!
Dat is het fijne en bijzondere aan onze Intelligent Pools. Hittegolf of vorst, elke dag van het jaar zwemmen en trainen zonder bijzondere werkzaamheden uit te hoeven voeren.
Zwem je ook in de winter, dan circuleer en verwarm je het water zoals in de zomer. Het standaard onderhoud gaat gewoon door. Het water en de leidingen bevriezen niet. Wil je weten hoe je je zwembad zomerklaar maakt? Lees het in onze blog: Hoe start je je zwembad weer op na de winter?
Je kan ook een lagere temperatuur (wel boven 0°C) op de warmtepomp instellen en bijv. in een wetsuit zwemmen.
Extra hulpmiddelen: geen (behalve een wetsuit dan)
Benodigde tijd: geen
2. Je wil zeker NIET zwemmen in de winter?
Dan kan je de warmtepomptemperatuur bijstellen (ergens > 0°C).
Als het niet vriest, laat je de circulatiepomp gedurende vier uur per dag draaien.
Er ontstaan in dit geval twee positieve neveneffecten, namelijk:
a) dat het water niet bevriest en
b) dat het water helder blijft, zodat u in het voorjaar weer zonder (veel) onderhoud kunt gaan zwemmen.
Als het gaat vriezen, dan dien je de circulatiepomp permanent aan te zetten. Heb je bij vorst de warmtepomp niet aanstaan, blaas dan het water m.b.v. een compressor uit de leidingen van de warmtepomp en sluit deze leidingen af.
Extra hulpmiddelen: compressor & winterstoppers voor de warmtepomp (indien gewenst)
Benodigde tijd: minimaal (weerbericht goed in de gaten houden & op tijd ageren)
Hooguit optie 2 komt in de buurt van het winterklaar maken van een gewoon zwembad. Zelfs als je rekent met één extra uurtje onderhoud / schoonmaak in het voorjaar, moet je duidelijk minder tijd investeren dan bij het "standaardprogramma".
Uit de praktijk blijkt dat de kosten om bij optie 2 de warmtepomp en de circulatiepomp te laten draaien nog steeds lager zijn dan de kosten om je standaard pool door iemand anders winterklaar te laten maken.
Bij optie 1 kom je – afhankelijk van de gewenste watertemperatuur – waarschijnlijk iets duurder uit.
Maar tegelijkertijd geniet je dan ook extra lang en extra veel van je zwembad.
Meer weten over de zwembaden van Swimm?
Een eigen zwembad koop je om zo vaak mogelijk erin te zwemmen, het liefst iedere dag.
Elke dag opnieuw sport, wellness en fun – heerlijk!
Natuurlijk wil je ook een zwembad dat lang meegaat en er lang supermooi uitziet. Dit gaat ook bij een hoogwaardig zwembad niet lukken zonder enig regelmatig onderhoud. Hoe minder tijd, energie en kosten daarmee verbonden zijn, hoe beter!
Swimm Intelligent Pools
De Swimm Intelligent Pools voldoen écht aan al deze verwachtingen (en nog veel meer).
Met een zwemoppervlak van 4 m x 2,25 m passen deze zwembaden in bijna iedere tuin en bij de accessoires heb je volledig keuze.
Bij de Intelligent Pools hoef je ook geen uren te investeren om je zwembad winterklaar te maken. Of je zwemt gewoon jaarrond in een energiezuinige tegenstroompool. Of je zet een wintercover op je Intelligent Pool en laat circulatie- en warmtepomp volgens het bovengenoemde schema draaien. Wel zo makkelijk!
Of je recreatief zwemt of voor olympisch goud gaat – in een Swimm zwem je net als in open water en vind je de ondersteuning (of uitdaging) die bij jouw wensen en behoeftes past.