Techniek
Leestijd:
6
Minuten

Hoe onderhoud je een zwembad? [tips, kosten & materialen]

Ontdek in dit artikel hoe je je zwembad onderhoudt, wat het je kost en welke materialen je nodig hebt.
Geschreven door
Mark Smits
Gepubliceerd op
January 7, 2025

Zou je het liefst iedere dag lekker willen zwemmen? Vind je overvolle zwembaden niet prettig en houd je er niet van om uren in de file te staan richting het strand?

Een eigen zwembad is dan dé oplossing. Bij een eigen zwembad komt natuurlijk wel een stukje onderhoud kijken. 

In deze blog zetten we alle info wat betreft het onderhoud van je zwembad op een rijtje
– wel zo handig, toch?

Wat betreft de aanschaf en de kosten hebben we later nog een reuze tip voor jou. Stay tuned!

Waarom is goed onderhoud van je zwembad zo belangrijk?  

Een eigen zwembad is een flinke investering waarvan je zo veel mogelijk wil genieten. Het liefst zou je er alléén maar van willen genieten – erin springen, zwemmen, genieten, klaar!

Maar bij een zwembad hoort ook onderhoud, anders wordt de droom al te snel een nachtmerrie.

Waarom zou je tijd en energie in het onderhoud van je zwembad steken?

  • Een goed onderhouden zwembad is veiliger
    - houdt bacteriën, algen en andere "vieze” stoffen buiten je pool
  • Een goed onderhouden zwembad gaat langer mee  
    - schone apparatuur blijft langer goed & zuinig werken
  • Een goed onderhouden zwembad is mooier 
    - laat je pool stralen en geniet van de bijzondere sfeer
  • Regelmatig onderhoud kost op termijn minder geld, tijd en energie 
    - voorkomen is beter dan genezen! 

Hoeveel tijd vergt het onderhoud?

Of je nu een plunge pool, een zwemkanaal of een wedstrijdzwembad wilt onderhouden, de stappen zijn in principe hetzelfde.

Hoe groter je zwembad is, des te meer water moet er gefilterd en verwarmd worden, des te groter zijn de verwarming en de waterbereidingssystemen – en des te meer tijd heb je nodig om de apparatuur te onderhouden.

Maar deze logica werkt natuurlijk ook andersom: hoe kleiner je zwembad, des te minder tijd heb je nodig voor het onderhoud. Wij van Swimm bouwen tegenstroom-pools met een zwemoppervlak van
 4 m x 2,25 m.

Zulke compacte pools passen niet alleen in bijna iedere tuin, het wekelijkse onderhoud doe je slechts in een uurtje tijd. Sommige stappen kan je bovendien (gedeeltelijk) automatiseren, dan ben er nog een stukje sneller klaar mee.

Bij onze onderhoudstips geven we aan hoeveel tijd je bij een Swimm Advanced (zwemoppervlak 4 m x 2,25 m) per taak gemiddeld besteedt. Het gaat hier om minuten per week. 

Praktische tips waarmee je je zwembad onderhoudt  

Regelmatig onderhoud is dus geen overbodige luxe, maar hoort gewoon bij een schoon en veilig zwembad. Maar wat houdt dit allemaal in? Lees de 10 tips om je zwembad in topconditie te houden.

Tip 1. Leeg de skimmer (2 min.)

De skimmer haalt mechanisch vervuiling uit het zwemwater. Denk aan bladeren, haren, etc.  Als je een buitenzwembad hebt, reinig je de skimmer ca. 1x per week.
Bekijk de video voor een step-by-step handleiding. Als je iets op het water ziet drijven (bladeren), haal het dan eruit en wacht niet op je skimmer.

Tip 2. Leeg het filtermandje (5 min.)

In de circulatiepomp van het zwembad zit een mandje dat helpt voorkomen dat vuil (bladeren etc.) in de pomp belandt. Ook dit mandje reinig je ca. 1x per week.
Bekijk hier hoe je dat doet.

Tip 3. Vergeet de backwash niet  (10 min.)

Naast de skimmer en het filtermandje beschikt een zwembad ook over een zandfilter of andere "hoofd"-filter. Dit soort filters kan je met een zogenoemde backwash reinigen.

Simpel gezegd laat je het water in de andere richting door de filter lopen en spoel je zo alles wat in de filter zit het riool in. Een backwash doe je ca. 1x per week en nadat je de poolzuiger hebt gebruikt. 

Tip 4. Stofzuig je zwembad  (10 min.)

Als vuil (bladeren, snoeisel,...) een keer de zwembadbodem heeft bereikt, is de kans dat het alsnog in de skimmer of in één van de filters belandt nihil. Pak daarom regelmatig de poolzuiger en maak de bodem van je zwembad schoon. Staat je pool buiten, zou je dat waarschijnlijk 1x per week moeten doen. 

Tip 5. Ken je water 

De meeste eigenaren van een privé zwembad vullen hun pool met leidingwater. Er zijn in ons land strenge kwaliteitseisen voor leidingwater, maar bijv. de carbonaat hardheid verschilt per regio.

Gebruik je bronwater? Dan kunnen de eigenschappen van je water nog sterker variëren. Check in de handleidingen voor je zwembad en toebehoren wat de aanbevolen waardes zijn. Informeer je over de eigenschappen van je (leiding)water en check indien nodig de waardes regelmatig. In tuincentra of online kan je hiervoor handige test-strips kopen.

Tip 6. Houd de chloor- en pH-waarden in de gaten (5 min.)

Tegen virussen, bacteriën en andere schadelijke stoffen bieden filtersystemen onvoldoende bescherming. De meeste zwembadeigenaren gebruiken chloor om deze ongewenste stoffen tegen te gaan.

Je kan ervoor kiezen om chloor handmatig aan je water toe te voegen (in de vorm van chloortabletten en / of –granulaat*) of je werkt met een waterbehandelingssysteem.

Als je het handmatig doet, en bij sommige systemen, dien je de chloor- en pH-waarden regelmatig
zelf te controleren.
Hiervoor zijn test-strips beschikbaar.

Hoe vaak je moet controleren en hoeveel chloor je handmatig moet toedienen is afhankelijk van onder meer de waterkwaliteit, hoeveel water er verdampt en hoe intensief je je zwembad gebruikt. Begin met 1x per week. Als de testresultaten altijd hetzelfde zijn, kan je proberen de testintervallen aan te passen.   

 *Bewaar chemicaliën altijd buiten het bereik van kinderen, wees er voorzichtig mee en volg altijd de instructies op de verpakking. 

Tip 7.  Zorg voor een goede afdekking  

Vooral als je zwembad buiten staat, kan er van alles in terechtkomen dat je er niet in wilt hebben: bladeren, snoeisel, plastic. En alles wat niet in je pool thuishoort, veroorzaakt extra werk, voor jou of voor je poolapparatuur.

Met een poolafdekking help je vervuiling van het water te voorkomen. Minder werk en minder kosten dus. Afhankelijk van het zwemoppervlak kan je kiezen tussen verschillende soort poolcovers.

Sommige bedien je handmatig, sommige werken automatisch. Sommige kunnen verdamping van het water minimeren en isoleren je pool bij koud weer zodat je misschien zelfs midden in
de winter kan zwemmen.

Koud water zwemmen is ook nog eens gezond. Goed voor de portemonnee en je gezondheid!

Informeer naar de mogelijkheden voor jouw droomzwembad en kies de poolcover die bij jou wensen past.

Ook een poolcover moet af en toe gereinigd worden. Lees hiervoor de handleiding van de fabrikant. 

Tip 8. Houd het zwemwater op peil 

De skimmer, de pomp en andere apparatuur voor je zwembad heeft een bepaald waterpeil nodig om goed te functioneren. Staat het water te laag, werkt de apparatuur niet meer goed of 't wordt beschadigd. 

In de handleiding van de verschillende apparaten

staat meestal aangegeven wat het ideale waterpeil is. Houd het waterpeil in de gaten en vul indien nodig water bij. Laat je zwembad nooit leeglopen
(behalve als een grote reparatie nodig is).

Bij een leeg zwembad kan de grond de bodem en/of wanden van je pool naar binnen drukken en beschadigen. Zie ook Tip 9. 

Tip 9. Verzorg je (buiten)zwembad ook in de winter 

Als je een energiezuinig buitenzwembad zoals de Swimm Intelligent Pool hebt, kan je waarschijnlijk jaarrond zwemmen. In dit geval gaat het onderhoud gewoon door.

Gebruik je je pool niet in de winter, zorg er dan voor dat je je zwembad winterklaar maakt. Doe een laatste onderhoudsbeurt o.b.v. tips 1 t/m 8. Het waterpeil mag zakken tot iets onder de skimmer.

Voorkom dat sneeuw of regenwater via de inspuiters of de skimmer binnendringt, door deze met rubberen stoppers o.i.d. af te dichten. Dek je zwembad af met een geschikte wintercover.

De cover mag geen licht doorlaten om algengroei
te voorkomen. Het water in je zwembad mag niet bevriezen want de ijsdruk zou de zwembadwanden beschadigen.

Als je het water niet tot rond 10°C wilt blijven verwarmen, gebruik je zogenaamde overwinteringsvlotters. Die zijn bij vele tuincentra en natuurlijk online verkrijgbaar. Laat dan ook de leidingen leeglopen om schade door vorst te vermijden.  

Tip 10. Ga voor een klein en duurzaam zwembad 

De stappen die je volgt om een zwembad te verzorgen zijn altijd dezelfde.
Ook de onderhoudsintervallen verschillen niet zo heel veel. Hoeveel tijd je per keer moet besteden verschilt wel en hangt vooral af van het watervolumen en het zwemoppervlak. Een klein en duurzaam zwembad is dus mooi meegenomen! 

Minder water betekent minder werk, minder kosten voor chloor enz., en ook minder verwarmingskosten. Daarom zijn de zogenoemde plunge pools ook razend populair.
Bij een wateroppervlak van bijv. 4 m x 2,25 m en een waterdiepte van 1,25 m kost het onderhoud je normaalgesproken minder dan 1 u per week.

Als je zwembad over een tegenstroomsysteem beschikt, kun je op zo'n compacte ruimte ook prima zwemmen. Sterker nog, wij van Swimm hebben een tegenstroom-poolseries met een binnenmaat van maar 2,25 mx 4 m en zelfs olympische kampioenen raken erin niet uitgezwommen. 

Welke materialen heb je nodig?   

De keuze is reuze als het gaat om poolapparatuur en –toebehoren. Verder speelt de plaatsing van je zwembad (binnen of buiten, overkapt of niet, bovengronds of ondergronds) een rol in wat je nodig hebt.

Sommigen taken kunnen automatisch worden gedaan, dat ontzorgt je gedeeltelijk, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Om onze 10 tips te kunnen volgen en dus je zwembad fatsoenlijk te verzorgen heb je de volgende poolaccessoires nodig: 

  • Skimmer / zwembadpomp met filtermandje  
  • Schepnet (handmatig verwijderen van vuil) 
  • Poolzuiger 
  • Zandfilter 
  • Teststrips (minimum: carbonaat hardheid, chloor, pH) 
  • Wintercover 
  • Indien gewenst: zomercover 
  • Waterslang (water bijvullen) 
  • Indien nodig: rubberen stoppers voor inspuiters en skimmer 
  • Indien nodig: overwinteringsvlotters 
  • Chloortabletten en / of chloorgranulaat (handmatige chloorregulatie) 
  • Waterbereidingssysteem ((half)automatische waterbereiding) 

Wat kost het om een zwembad te onderhouden?  

De onderhoudskosten zijn onder meer afhankelijk van de plaatsing van je zwembad,
de afmetingen, en het toebehoren dat je gebruikt: het type poolcover(s), wel of geen (half)-automatische waterbereiding, energielabels van de waterbereiding en pompen, etc.

Het zou geen eerlijk verhaal zijn bij zoveel verschillende factoren één simpel prijskaartje aan te geven. Wat wel van toepassing is: 

  1. Het bijhouden van een compact zwembad kost normaalgesproken minder geld, tijd en moeite
  2. Investeringen in betere kwaliteit van filters, covers, poolzuiger etc. verdien je op
    termijn meestal weer terug omdat ze energiezuiniger zijn en / of sneller of beter werken dan goedkopere systemen. 
  3. Als je je zwembad wekelijks bijhoudt, voorkom je gezondheidsklachten en verklein je het risico van overmatige slijtage en schade aan je pool. Regelmatig onderhoud is dus goedkoper! 

Ben je benieuwd naar wat een zwembad je in totaal per jaar kost? Ook dit hangt af van de grootte, het type en andere factoren. 

Op zoek naar een zwembad met relatief weinig onderhoud?  

Veel zwemliefhebbers dromen van een eigen pool, maar kijken op tegen de kosten van aanschaf en onderhoud. Bovendien geloven veel zwemliefhebbers dat hun tuin te klein is voor een zwembad waarin je daadwerkelijk kan zwemmen. Dit beeld van een "fatsoenlijk” zwembad is simpelweg achterhaald! 

De Intelligent Pools van Swimm hebben een zwemoppervlak van 4 m x 2,25 m en dankzij het standaard ingebouwde tegenstroomsysteem kun er echt fantastisch in zwemmen, net als in open water.

Zo'n compact zwembad werkt uiterst energiezuinig en vergt in vergelijking met "normale” pools héél weinig tijd en energie voor het onderhoud.

Bonus: een schepnet, handmatige poolzuiger, telescoop-stok en bodem-zuigslang zijn bij onze Intelligent Pools standaard inbegrepen!

Klein, duurzaam, kostenefficiënt én het biedt een unieke zwemervaring. Beleef het voor jezelf!
Boek vrijblijvend een afspraak om te komen proefzwemmen. 

Dé Tegenstroom Zwembaden

De Swimm Intelligent Pool is een compact, energiezuinig en onderhoudsarm thuiszwembad voorzien van geavanceerde watercirculatie en slimme software, waarmee u het hele jaar door in luxe kunt werken aan uw gezondheid.

Lees Ook

Interviews, tips en artikelen
Lifestyle
Leestijd:
8
Min.

3 Unieke Plunge Pools met stroming [zwem als in open water]

Ontdek nu alles over plunge pools. Van de betekenis tot het uiteindelijk prijskaartje. Bekijk nu ook onze drie plunge pool-varianten. Slechts 2,25 bij 4, maar je zwemt erin alsof je in open water zwemt!
Lees de blog
Swimm
Leestijd:
4
Min.

Maarten van der Weijden's Nieuwe Record: 45 Uur Zwemmen in Tegenstroombad

In een ontzagwekkende demonstratie van menselijke vastberadenheid en fysieke kracht heeft Maarten van der Weijden, de Nederlandse Olympische kampioen en bekend langeafstandszwemmer, zichzelf wederom overtroffen door een nieuw wereldrecord te vestigen.
Lees de blog
Sport & Fitness
Leestijd:
6
Min.

Hoe bereken je jouw zwemzone?

Bij het zwemmen draait het niet alleen om je techniek en uithoudingsvermogen, maar ook om je persoonlijke zwemzone. De zwemzone is cruciaal voor het maximaliseren van jouw zwemprestaties en comfort. In deze blog leggen we je uit wat het begrip 'zwemzone' precies inhoudt en hoe jij zelf gemakkelijk jouw eigen zwemzone kunt berekenen, zodat je op een efficiënte en plezierige manier kunt zwemmen.
Lees de blog
© 2024 Swimm International B.V.  Alle rechten voorbehouden

Vraag nu
je
inspiratie-brochure aan.

Ontdek nu:

> Waarom mensen het een life-extending investering noemen.

> Hoe je
tot wel 91% op je energierekening bespaart.

>
Hoeveel een Intelligent Pool kost.

> Dat onze baden
niet alleen voor topsporters zijn.

Zet je eerste stap naar een
gezond(er) leven!

Wat is je e-mailadres?

Bedankt! We sturen de brochure zo snel mogelijk op.
Oeps, daar ging iets fout. Probeer het opnieuw of neem contact met ons op.